[...] jest pewny, więc testowanie jej w ilościach znacznie większych niż zalecane pozostaw innym ludziom, którzy koniecznie muszą sprawdzić wszystko na własnej skórze. Niedobory witaminy B3 mają poważne konsekwencje, gdyż zalicza się ona do podstawowych enzymów tworzących oksydoreduktazy, usuwa nadmiar cholesterolu z tętnic, reguluje przemiany wielu [...]
[...] tkanek i krwawienia. Istnieje wiele czynników wpływających na skuteczność koagulacji (krzepnięcia), a jednym z nich jest poziom odżywienia organizmu witaminą K. Ile witaminy K dla wsparcia krzepliwości? Zapotrzebowanie organizmu na witaminę K jest zmienne międzyosobniczo. Na to, ile dziennie powinno się jej spożywać, wpływa m.in. płeć, [...]
[...] może wpłynąć na poczucie własnej wartości i samooceny, dlatego może być konieczne uzyskanie wsparcia psychologicznego. O czym należy pamiętać? Twój wzrost zależy przede wszystkim od genów. Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna sprzyjają prawidłowemu rozwojowi. Zadbaj o odpowiedni poziom witaminy D3, K2, wapnia i kwasów tłuszczowych omega 3.
[...] Czy pomidor to owoc? Tak, pomidor jest owocem, ale traktowany jest częściej jako warzywo z powodu niższej kaloryczności i mniej słodkiego smaku. Stanowi cenne źródło witaminy C i przeciwutleniaczy. Ma bardzo niską kaloryczność, dzięki czemu mogą je jeść także osoby będące na diecie. Pomidory dostępne są w sklepach przez cały rok, [...]
[...] sportowców z różnych dyscyplin sportowych. Witamina B12 i kwas foliowy również odgrywają ważną rolę w produkcji krwinek czerwonych. Dieta bogata w produkty zawierające te witaminy, takie jak mięso, ryby, jaja i produkty mleczne (B12) oraz zielone warzywa liściaste, fasola i orzechy (kwas foliowy), może pomóc w utrzymaniu optymalnego poziomu [...]
Mianem jesiennej depresji zazwyczaj określamy obniżony poziom nastroju, gdzie pogoda za oknem nie rozpieszcza, a brak promieni słonecznych sprawia, że czujemy się przygnębieni. Oprócz samego działania stricte ukierunkowanego na funkcjonowanie psychiki zaczynamy odczuwać również powiązanie somatyczne, jak brak energii, wydłużony czas regeneracji, [...]
[...] niż te świeże. W rzeczywistości jednak proces ich przygotowania odbywa się w szczycie sezonu, kiedy zbiory są największe, mają najlepsze warunki do wzrostu i są bogate w witaminy oraz minerały. Sam proces konserwowania i zamrażania nie wpływa znacząco na utratę wartości odżywczych. Ciekawostką jest fakt, że zawartość witamin w warzywach [...]
Masz swoje ulubione orzechy? Bez względu na to, które orzechy lubisz najbardziej, mają one wiele cennych składników odżywczych w przeciwieństwie do innych przekąsek, takich jak frytki, chipsy, precelki etc. Osoby jedzące orzechy otrzymują wiele korzyści zdrowotnych. Na przykład, regularne spożywanie orzechów wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób [...]
Ból głowy spowodowany przez kaca jest dość częstym zjawiskiem, które towarzyszy nam następnego dnia po udanej imprezie. Zbyt duża dawka przyjętego alkoholu niesie szereg negatywnych następstw, które musimy odchorować następnego dnia. Jak walczyć z kacem? Najskuteczniejszą metodą jest umiar w piciu. Jeżeli mocno przesadzimy z imprezowaniem, nie [...]
[...] schorzenia”, a nie ma to żadnego potwierdzenia naukowego. Ponadto jej niedobory nie są częste, w naszym klimacie o wiele częściej ludzi cierpią z powodu niedoboru np. witaminy D. Jedną z proponowanych metod leczenia bólu neuropatycznego jest stosowanie witaminy B12, która, jak się uważa, łagodzi ból poprzez szereg mechanizmów, w tym [...]
[...] od 169 do 359 mg w 100 g, z kolei związków pelargonidyny od 80 do 181 mg w 100 g w zależności od odmiany. Antyoksydacyjne aceroli przypisywano nie tylko wysokiej zawartości witaminy C, ale także związków fenolowych. Hanamura i in. donieśli, że antocyjany potrafią zmiatać rodniki ponadtlenkowe (jedne z najbardziej reaktywnych form tlenu). [...]
[...] skutki ewentualnej alergii, dlatego warto znać poziom swojego zapotrzebowania (według norm dla społeczeństwa) oraz wrażliwość organizmu na spożycie niektórych źródeł tej witaminy (obserwując reakcje przypominające alergiczne). Największą jej zawartością jednak szczyci się wiśnia acerola, również dostępna w formie suplementu. Ponadto pod [...]
[...] to żywienie jest jednym z najważniejszych aspektów, o które należy zadbać. Poza oczywistymi czynnikami dietetycznymi kształtującymi zdrowie skóry, takimi jak podaż witaminy C (sprzyja syntezie kolagenu i pełni funkcje antyoksydacyjne), warto jeszcze zwrócić na dwa inne związki odżywcze z tej grupy. Otóż w licznych badaniach u osób [...]
W tym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru wielonienasyconych kwasów tłuszczowych szeregu omega 3. Ich uzupełnienie zapewnia nam bowiem szerokie spektrum korzyści zdrowotnych – od serca i stawów po wzrok i funkcje poznawcze. Jeżeli więc nawet ktoś nie gustuje w kuchni [...]
W internecie bardzo rzadko można spotkać zrównoważoną, pośrednią opcję, lokującą się w centrum. Dominują skrajności. Niestety w przypadku diet czy treningu, takie działania mogą mieć poważny wpływ na zdrowie. Wiele kobiet stosuje schematy żywieniowe charakteryzujące się wyniszczającym wpływem na zdrowie. Diety te są pozbawione kluczowych [...]
Niezależnie od tego, czy próbujesz stać się silniejszym, pozbyć się dokuczliwych kontuzji, czy po prostu nabrać więcej masy mięśniowej, jednym z najtrudniejszych elementów jest realizowanie zapotrzebowania na makroskładniki, czyli tzw. trzymanie diety. Postęp, a nie doskonałość! Gdy Twoim celem jest zwiększenie masy ciała, możesz spożywać [...]
Ogórki to popularne podłużne, chude i zielone "warzywa" ogrodowe. Technicznie rzecz biorąc, są to owoce z tej samej rodziny co arbuzy i dynie, ale większość ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań. Jak można wykorzystać ogórki w kuchni? Ogórki surowe, tak jak już zostało [...]
[...] objawy somatyczne, które nie są związane ze zdiagnozowanymi chorobami. Wnioski i znaczenie To randomizowane badanie kliniczne wykazało, że ponadstandardowa suplementacja witaminy D3 w ciągu pierwszych 2 lat życia zmniejszyła ryzyko problemów z internalizacją w wieku od 6 do 8 lat. Referencje: Anastassios G. Pittas i in. Vitamin D and Risk for [...]
Aktualizacja 15.02.2023 Odchudzanie jest złożonym zagadnieniem i wymaga zmiany codziennych nawyków. Aby utrata tkanki tłuszczowej była możliwa i postępowała z tygodnia na tydzień, warto zadbać o kilka elementów. Na początek poznasz podstawowe informacje, które mają wpływ na odchudzanie. Dowiesz się, jak prowadzić dietę, jakie aktywności fizyczne [...]
Prowadząc zdrowy styl życia, liczymy na to, że spowolnimy proces starzenia organizmu, a to ostatecznie doprowadzi do długiego i zdrowego życia. Rodzi się jednak pytanie, ile tak naprawdę mamy kontroli nad procesem starzenia się? Chociaż nie można zatrzymać procesu starzenia się, istnieją dowody na to, że można spowolnić ten proces. Podsumowując [...]